Tips och råd - Kennelhosta

Just nu går det kennelhosta i Umeå och Västerbotten och vi får många frågor per telefon om det.

Här kommer lite information om vad du ska tänka på och eftersom vi nu vet att det går nu så ber vi er att vara extra uppmärksamma hur era hundar mår!

Smittan sprids via närkontakt eller om till exempel en sjuk hund hostar och en annan hund genast går dit för att lukta på stället.

Även vaccinerade hundar kan drabbas men symptomen blir oftast betydligt mildare, men det är viktigt att tänka på att dessa hundar ändå kan smitta andra hundar och även hundar med ytterst lite symptom måste stanna hemma under någon vecka. Det är allas vårt ansvar att se till att smittan sprids så lite som möjligt!

Rekommendationen för att slippa att smittan sprids vidare är att man som hundägare är uppmärksam på om ens hund visar några symptom.

De vanligaste symptomen är skrällig hosta, ibland så mycket att den får upp slem och det är vanligt att ägarna tror att hunden satt något i halsen.

Ofta är hunden dessutom pigg i övrigt och det kan därför vara svårt att upptäcka att det verkligen är kennelhosta som drabbat hunden.

Sjukdomen klingar vanligen av efter 7-10 dagar men vissa hundar kan hosta i upp till tre veckor.

En del hundar blir svårare drabbade med tappad aptit och påverkat allmäntillstånd. Ibland kan svårt sjuka hundar drabbas av följdsjukdomar, som till exempel lunginflammation och ett av tecknen på detta är gul-grönt slem från näsan.

Är hunden sjuk behövs oftast ingen mer behandling än vila och hunden bör inte ansträngas så länge den hostar. För att undvika att smittan sprids till andra hundar är det viktigt att försöka undvika att den har kontakt med andra hundar under sjukdomstiden.

De hundar som eventuellt kommit i kontakt med en sjuk hund skall stanna hemma en vecka för att se om den visar symptom, då inkubationstiden är 4-7 dagar.

Tillsammans kan vi hindra smittan!

Läs mer på

https://www.sva.se/amnesomraden/djursjukdomar-a-o/kennelhosta-hos-hund/h

DK_Symbol_RGB_small

Kontakta oss

Telefon: 090-224 00
E-post: reception@dku.se
Adress: Verkstadgatan 13A
904 32 Umeå