Inför operation
Inför operation
- Inför narkos ska djuret vara fastande 6 timmar före besöket. Tillgång till vatten ska finnas hela tiden.
- Hundvalpar under 4 månader och vuxna individer under 2 kg bör inte fasta längre än 2 timmar före besöket.
- Kattungar under 4 månader bör inte fasta längre än 2 timmar före besöket
- Diande djur och djur som väger mindre än 2 kg bör inte fastas alls
- För att minska risken för infektioner efter operationen ska hunden vara nybadad inför operation. Det kan med fördel göras kvällen innan. Använd ett bakteriedödande schampo typ Klorhexidin som du kan köpa i vår butik (engångsförpackning ) eller på apoteket. Massera in schampot ordentligt, låt verka 5-10 min och skölj därefter noga.
- Om hunden står på någon medicinering bör du rådfråga om särskilda instruktioner inför sövning och operation. Informera alltid om pågående medicinering vid inskrivning
- Observera att vissa sjukdomstillstånd och ingrepp kan kräva specifika förberedelser, i sådana fall får du separat information kring detta.
- Om hunden eller katten äter specialkost bör du informera oss om det vid inskrivning och ta med en liten portion så att vi kan erbjuda detta efter uppvaket.
- Det är viktigt att hunden är ordentligt rastad samma dag som operationen skall genomföras.
- Katter ska hållas inomhus natten före operation, så att ni kan vara säkra på att de inte har varit ute på jakt över natten eller inte kommer in alls när det är dags att åka.
Vi vill gärna ha så god säkerhet som möjligt för ditt djur, och rekommenderar därför att det utförs en blodanalys före narkos. Före kirurgiska ingrepp undersöks alltid djurets hälsotillstånd grundligt för att kunna identifiera eventuella förhållanden som kan orsaka problem för ditt djur. Eftersom det alltid finns en risk att man vid en fysisk undersökning inte upptäcker alla hälsoproblem, rekommenderar vi starkt att en blodanalysprofil görs innan narkosen.
De tester vi rekommenderar är desamma som din egen läkare skulle utföra på dig om du skulle genomgå en narkos, och de är lika viktiga! Det är viktigt att komma ihåg att en blodanalysprofil inte fullständigt utesluter komplikationer. Den reducerar dock risken för att komplikationer skall tillstöta vid narkos, samtidigt som den möjliggör upptäckten av problem som annars skulle kunna kräva ytterligare behandling.
Ditt djur kan åka hem på eftermiddagen samma dag som operationen sker. Tid för hemgång bestäms antingen redan när du lämnar ditt djur till oss eller på telefon via sms efter att ingreppet är klart. Du får information om ditt djurs eftervård hemma, i samband med att du hämtar djuret.
Efter operationen
- Efter operationen får djuren vakna upp i en lugn och stressfri miljö. Vi är måna om att djuren inte ska känna obehag efteråt och är därför noga med att de får den smärtlindring de behöver. Djuret stannar djuren hos oss över dagen och kan följa med hem redan samma dag.
- Efter narkos är de flesta hundar och katter lätt omtöcknade och ostadiga på benen. Det kan sitta i upp till ett dygn. Låt ditt djur vila ut efter operationen på en varm och lugn plats. Ge inte mat och vatten förrän djuret är ordentligt stadig på benen – annars finns risk att maten kan hamna i “fel strupe”. Ge gärna en liten portion vid första utfodringstillfället.
- Narkosmedel och dropp ges ofta direkt i blodet via en ven och därför kan ett ben vara rakat. Om ett plåster sitter på benet kan det tas bort någon timme efter hemkomst.
- Om ditt djur har ett operationssår så ska krage eller body användas så att djuret inte kommer åt det behandlade området. Kontrollera att kragen är tillräckligt stor – djuret ska inte kunna slicka på det behandlade området. Är kragen för liten, så kom in och byt den hos oss.
- Om ditt djur har ett operationssår – titta på det dagligen och kontrollera att det inte svullnar, börjar vätska sig eller lukta illa. Det kan vara tecken på infektion i såret.
Kontakta oss:
- om operationssåret svullnar upp, vätskar eller börjar ömma mer
- om din hund/katt blir slö eller får feber
- om din hund/katt inte äter och dricker
Om det finns stygn som sitter utanpå huden så tas de normalt sett bort 10-12 dagar efter operationen. Ibland syr vi med stygn som sitter inuti huden och dessa ska inte plockas bort, utan löser upp sig av sig själv med tiden. Ni kommer även vid hemgången få med er ett så kallat hemgångråd där det även står om det är någonting speciellt man ska tänka på just för er hund eller katt efter ett särskilt ingrepp, så som medicinering till exempel.
Om Ni undrar över något så ring oss – ring hellre en gång för mycket än en för lite!