Tips och råd - Redo för nyår?

När nyåret närmar sig med sina fyrverkerier, är det viktigt att komma ihåg våra husdjur som ofta finner denna festliga tid stressande.  Det finns flera steg vi kan ta för att göra upplevelsen lättare för dem.

Att förbereda en trygg plats i hemmet där ditt husdjur kan dra sig tillbaka är en god början. En tyst, bekväm zon med deras favoritleksaker och filtar kan hjälpa dem att känna sig tryggare när ljuden från fyrverkerierna börjar. För husdjur som är särskilt känsliga för ljud, kan du träna genom att spela upp ljudet av fyrverkerier på låg volym. Till exempel från Youtube. Det är aldrig för sent att börja, men gärna redan när de är små.

Under själva nyårsafton är det bäst att hålla husdjuren inomhus för att undvika stress eller rädsla från att bli överväldigade av ljud och ljus. Dra för gardiner, spela lite musik eller ha tv:n på, och försök att minska ljuden och ljuset utifrån. Se till att hunden rastas ordentligt på dagtid (använd koppel!), och se till att katten har kommit in i god tid innan firandet drar igång, de kan lätt springa iväg i panik.. Att distrahera dina djur med leksaker eller spel kan också vara effektivt. Din egen lugna närvaro kan göra mycket för att lugna ditt husdjur, så försök att hålla dig avslappnad och tillgänglig för dem.

Det finns receptfria lugnande kosttillskott och preparat som kan underlätta för ditt djur i stressade situationer genom att lindra mild oro. Kom in till vår butik så hjälper vi dig. Om ditt husdjur visar extrem ångest, kan det vara värt att prata med oss om andra möjligheter till att dämpa ångesten. För vissa djur kan specialdesignade kläder som ger ett lugnande tryck också vara till hjälp.

Var uppmärksam på tecken på stress hos ditt husdjur, som darrningar, överdriven gnällande, jamande eller skällande, försök att fly eller gömma sig, samt toalettolyckor inomhus. Dessa tecken indikerar att ditt husdjur känner sig stressat och behöver extra stöd.

Efter att festligheterna är över, är det viktigt att fortsätta observera ditt husdjur för eventuella kvarstående tecken på stress eller ångest. Om beteendeförändringar kvarstår, kan det vara klokt att konsultera oss för ytterligare råd och stöd.

Genom att förbereda och stödja våra husdjur, kan vi göra nyårsfirandet till en mer njutbar upplevelse för hela familjen, inklusive våra fyrbenta medlemmar.

Vi önskar er alla ett riktigt Gott Nytt stressfritt år 🙂

DK_Symbol_RGB_small

Kontakta oss

Telefon: 090-224 00
E-post: reception@dku.se
Adress: Verkstadgatan 13A
904 32 Umeå