Tips och råd - Vinter och kyla

Vintern är en underbar tid för våra hundar, fylld med snötäckta promenader och lekfulla stunder i det vita landskapet. Men medan vi och våra fyrbenta vänner njuter av den gnistrande snön, är det viktigt att komma ihåg att vintern också kan innebära vissa utmaningar för hundens tassar.

Snön och kylan, kombinerat med salt på vägarna, kan leda till sprickor i tassarna som inte bara är smärtsamma utan också svårläkta. Köldkramp, isbollar mellan tårna och svampinfektioner är andra vanliga problem under denna årstid. Men oroa dig inte, det finns många sätt att förebygga och hantera dessa utmaningar!

Daglig Tassvård

En av de viktigaste sakerna du kan göra är att regelbundet kontrollera din hunds tassar. Gör det till en vana att dagligen undersöka tassarna och trampdynorna. Vänj din hund vid tassvård redan som valp. Att regelbundet pilla, kläm, torka och klippa klorna gör underverk för att hålla tassarna friska.

Kloklippning

Välklippta klor är särskilt viktiga på vintern. Under de kallare månaderna slits klorna mindre jämfört med sommaren, vilket kan leda till långa, obekväma klor. Låt inte klorna bli för långa, då det kan orsaka klobrott och leda till felaktig belastning av tassen. Titta också efter ojämnt slitage, vilket kan vara ett tecken på att något är fel och att en veterinärundersökning kan vara nödvändig.

Pälsvård

Hundar med mycket päls på tassarna och mellan trampdynorna kan behöva ansas för att undvika isbildning och smutsansamling, vilket kan leda till sår och sprickor. Att hålla pälsen kort gör det lättare att hålla rent och torrt. Om din hund får problem med isbollar under tassarna, värm försiktigt hundens tass i din hand och ta varsamt bort is och snö. Undvik att hunden slickar bort det, eftersom det kan förvärra situationen.

Skydda Tassarna

För vissa hundar kan hundskor vara ett utmärkt sätt att skydda tassarna mot kylan, särskilt när snön övergår till slask. Skor eller en skyddande fet salva kan förhindra sår och skador från skare, grus och is. Välj det som fungerar bäst för din hund och din livsstil.

Hantering av Köldkramp

Vid stark kyla kan hundar uppleva köldkramp, vilket innebär att de får svårt att stödja på benen. Om din hund visar tecken på detta, försök värma tassarna och massera försiktigt för att få igång blodcirkulationen. För mindre hundar kan det vara lämpligt att bära dem tills krampen släpper. Korta promenader och snabb återgång till värmen är nyckeln under riktigt kalla dagar.

Förebygg Sprickor

Att smörja tassarna med en tassalva, försvarets hudsalva (lite kladdig dock) eller kokosolja kan förebygga sprickor. Applicera salvan några timmar före promenaden så att den hinner absorberas ordentligt. Sätt på sockar eller avled med lek för att undvika att hunden hinner slicka bort det. 

Rengör Efter Promenaderna

Det är viktigt att tvätta bort vägsalt och snö från tassarna efter varje promenad. Saltet kan torka ut trampdynorna och leda till smärtsamma sprickor, samt riskera saltförgiftning om hunden slickar bort det.
Saltet gör även att hunden kan börja slicka sina tassar frenetiskt vilket i sin tur leder till uttorkade trampdynor och svampinfektioner.
En noggrann tvätt och torkning efter promenaden är därför avgörande.

När Ska Du Kontakta Oss?

Om tassen är röd, vätskar, kliar eller får problem med fuktande infektion.
Om det finns en spricka i en klo eller om klon står ut åt fel håll
Om hunden har ihållande eller återkommande rodnad i tassarna. Det kan bero på underliggande allergi som behöver utredas.

En snabb reaktion kan förhindra allvarligare problem och säkerställa att din hund förblir frisk och glad under hela vintern.

Genom att ge din hunds tassar lite extra uppmärksamhet under vintern, kan du se till att ni båda njuter av den härliga säsongen till fullo!

DK_Symbol_RGB_small

Kontakta oss

Telefon: 090-224 00
E-post: reception@dku.se
Adress: Verkstadgatan 13A
904 32 Umeå