Tips och råd - Julens faror

Julen är en tid av glädje och gemenskap, men den kan också innebära oväntade faror för våra fyrbenta vänner. I detta inlägg tar vi upp viktiga tips för att hålla dina husdjur säkra under julhelgen, från farliga livsmedel till julpynt.
Förgiftningar:

Choklad och Kakao: Dessa är särskilt farliga för hundar och katter på grund av teobrominet de innehåller. Var uppmärksam på mörk choklad som har hög teobrominhalt. Vanliga symptom på chokladförgiftning är kräkningar, diarré, buksmärtor, törst, skakighet och rastlöshet. Allvarligare symptom eller dödsfall kan inträffa vid större mängder. Symptomen kommer som regel efter 4-24 timmar. Det är viktigt att snabbt kontakta veterinär om du misstänker att ditt husdjur ätit choklad. Även små mängder.

Vindruvor och Russin: Även små mängder kan leda till allvarliga symtom som njurskador hos hundar. Orsaken till detta är okänd. Man vet heller inte varför vissa hundar blir sjuka och andra inte. Men det är viktigt att ni kontaktar oss oavsett mängd som ert djur har ätit. Symtom som kräkningar och diarré kommer som regel inom 6 timmar. Snabb veterinärkontakt är avgörande.

Alkohol / deg

Det händer att hundar slickar i sig alkohol, men det är vanligare att de blir alkoholförgiftade av att äta deg som får jäsa i magen. Om hunden äter en större mängd deg som får jäsa i magen så bildas alkohol. Hunden blir påverkad, vinglar och beter sig allmänt berusad. Ta kontakt med oss för rådgivning.

Giftiga Växter:

Julstjärna, Julros, Hyacint, Amaryllis: Dessa växter är mycket giftiga för framför allt katter och bör hållas borta från djuren. Vid förtäring kan de orsaka kräkningar, diarré och i värsta fall allvarligare tillstånd.

Brandrisker och Skador:

Levande Ljus: Se till att ha ljusen på en säker plats där katter och hundar inte kan nå dem. En olycka kan snabbt leda till brännskador eller till och med brand. Överväg säkra ljusalternativ och ha alltid uppsikt över tända ljus.

Paketsnören och Julpynt: Snören och små prydnader kan orsaka kvävning eller tarmblockering om de sväljs. Håll dessa borta från husdjuren och städa upp snabbt efter julklappsöppningen.

Julgransdekorationer:

Julgranskulor: Plastkulor är ett säkrare alternativ än glas. Se till att skadliga prydnader placeras utom räckhåll för husdjuren. Prydnader av garn och andra tuggvänliga material bör undvikas då garntråden gärna fastnar i tarmarna.

Julmat:

– Var försiktig med att ge husdjuren julbordets läckerheter. Salta, feta och rökta livsmedel kan orsaka magbesvär. Ben kan splittras och fastna i halsen eller mag-tarmkanalen.

Julgransvatten:

– Se till att husdjuren inte dricker av vattnet i julgransfoten, särskilt om det innehåller gödningsmedel. Överväg att täcka över vattnet för att hålla det utom räckhåll.

DK_Symbol_RGB_small

Kontakta oss

Telefon: 090-224 00
E-post: reception@dku.se
Adress: Verkstadgatan 13A
904 32 Umeå

Julen är en tid av glädje och gemenskap, men den kan också innebära oväntade faror för våra fyrbenta vänner. I detta inlägg tar vi upp viktiga tips för att hålla dina husdjur säkra under julhelgen, från farliga livsmedel till julpynt.