Tips och råd - Fästingar

Med vårens ankomst och sommarens värme följer även fästingarna, dessa små blodsugare som kan utgöra ett hot mot våra älskade husdjur. Fästingar är en del av det naturliga landskapet i Sverige och det är viktigt att vi som djurägare förstår riskerna och hur vi kan skydda våra fyrbenta vänner.

Fästingar trivs bäst i fuktiga miljöer med högt gräs, buskar och lövverk. De väntar på sina värdar, inklusive hundar och katter, för att suga blod och i processen kan de överföra olika sjukdomar, inklusive borrelia och TBE.

Hundar och Fästingar

Hundar älskar att utforska, och under dessa utflykter kan de plocka upp fästingar. Kontrollera din hund regelbundet, särskilt efter promenader i områden med högt gräs och buskage. Tecken på sjukdom kan variera, men inkluderar ofta feber, aptitlöshet, trötthet, och ibland hälta eller ömhet.

Katter och Fästingar

Katter kan också bli värdar för fästingar, särskilt om de tillbringar mycket tid utomhus. Som kattägare bör du regelbundet kontrollera din katt för fästingar, särskilt runt huvud, hals och öron. Tecken på sjukdom hos katter liknar ofta de hos hundar, men katter kan vara mer hemlighetsfulla med sina symtom, vilket gör regelbundna kontroller ännu viktigare.

Vad ska du göra?

Om du hittar en fästing på ditt djur, bör du försöka ta bort den så snart som möjligt. För dig som är ovan kan en fästingplockare vara ett bra hjälpmedel för att försiktigt och långsamt dra ut fästingen. Försök att få med hela fästingen, inklusive huvudet.

Håll koll efteråt att såret inte blir infekterat och kontakta oss om du märker att din hund eller katt har några symptom. Vi finns tillgängliga dygnet runt på helger och helgdagar för att ge råd och hjälp. För att förhindra fästingbett finns det olika fästingförebyggande medel tillgängliga, som kragar, sprayer och spot-on-behandlingar. Vi kan också skriva ut recept på effektiva fästingmedel, så tveka inte att kontakta oss för råd och rekommendationer om vilka produkter som skulle passa bäst för ditt djur.

Vår och sommar är tider för njutning och upptäckt för dig och ditt husdjur. Med medvetenhet om fästingar kan ni njuta av dessa dagar med trygghet och ro. Och kom ihåg, om du har några frågor eller oro kring fästingar och ditt husdjurs hälsa, är vi här för att hjälpa till.

Vi önskar er alla en fästingsfri och glädjefylld sommar!

DK_Symbol_RGB_small

Kontakta oss

Telefon: 090-224 00
E-post: reception@dku.se
Adress: Verkstadgatan 13A
904 32 Umeå