Tips och råd - Min valp är dålig i magen!

Att hantera en valp med dålig mage kan vara en utmaning för alla hundägare. Valpar är särskilt känsliga för magproblem, inklusive diarré och kräkningar på grund av deras underutvecklade och känsliga matsmältningssystem. Deras benägenhet att utforska världen med munnen gör dem till en högst utsatt grupp för kräkningar och dåliga magar! Det är viktigt att agera snabbt för att stödja din valps återhämtning och förhindra uttorkning eller andra komplikationer.
När ska du oroa dig?

Lättare fall av diarré och enstaka kräkningar kan förekomma hos valpar och behöver inte alltid vara tecken på allvarlig sjukdom. Dessa symtom kan orsakas av kostförändringar, stress, eller att de ätit något olämpligt. Dock, om din valp fortsätter att kräkas eller har diarré flera gånger per dag, verkar slö eller ointresserad av mat och vatten, inte vill leka och vara aktiv som vanligt, eller visar tecken på smärta, bör du kontakta en veterinär.

Vad kan man göra själv?
Om valpen är pigg, vill äta och dricka men har diarré eller kräkts någon enstaka gång så kan du vidta några enkla åtgärder hemma för att lindra din valps symtom. (Var uppmärksam på om valpen kräks direkt efter den druckit eller ätit, då ska du kontakta veterinären för något kan sitta som stopp i matsmältningskanalen!)

Valpar är särskilt känsliga för uttorkning så se till att din valp har tillgång till färskt vatten hela tiden och om din valp har lite kräkningar, ge små mängder vatten ofta istället för en stor skål som de kan dricka för snabbt från. Ge gärna vätskeersättning som finns att köpa hos oss.

När en valp eller vuxen hund får diarré eller kräkningar så byt genast ut det vanliga fodret mot så kallad skonkost. De första två dagarna kan du prova med små, små portioner med till exempel överkokt ris, kokt kyckling eller kokt vit fisk och se till att blanda ut allt med vatten till en soppa för att säkerställa att de får i sig vätska. Detta ska ges från morgon till kväll, en gång i halvtimmen/timmen med uppehåll på natten- då ska alla sova- men viktigt med flera små portioner ofta så magen får lagom mycket att jobba med, och inte går tom.

Håll ett öga på din valps allmäntillstånd och symtom. Förbättring bör ske inom 24 till 48 timmar. Om symtomen kvarstår eller förvärras, är det dags att kontakta en veterinär.

Bakteriekulturen i en valps mage är särskilt känslig och en bra produkt du gärna kan ha hemma för att stoppa akuta diarréer är Pro-Kolin som skyddar mage och tarm samt stoppar diarrén inom ett par dagar. En släng av en magåkomma slår hårt på de goda bakterierna och kan behöva hjälp med nya som finns i bl.a Canius Plus och Fortiflora. Allt detta finns i vår butik och vi hjälper dig gärna med tips och råd!

Hur undviker man en dålig mage?
En liten valp ska ha mat flera gånger per dag! Sprid ut dags givan under minst tre måltider och tänk på att den sista måltiden bör ges så sent som möjligt för att magen inte ska stå tom under allt för många timmar! Att bara ge frukost, lunch och middag är alltså inte helt optimalt.

För att minska risken för framtida magproblem, se till att introducera nya foder och godsaker gradvis för att undvika matsmältningsstörningar. Ett foderbyte bör ta 10-14 dagar för att vara så skonsamt som möjligt.

Håll valpen borta från små föremål, giftiga växter, och mat som kan vara farlig för dem.

Håll en regelbunden avmaskningsplan och se till att din valp får sina vaccinationer enligt schemat.

När Ska Du Kontakta Veterinär?

Om din valp visar tecken på allvarlig uttorkning, fortsätter att kräkas trots skonkost, har blod i kräkningen eller avföringen, blir trött och allmänpåverkad, inte alls vill äta eller om du misstänker att de har svalt något farligt, är det viktigt att omedelbart kontakta en veterinär. Likaså om din valps allmäntillstånd försämras snabbt. Kom ihåg att hantera en valp med dålig mage kräver tålamod och uppmärksamhet. Det är oftast ingen quickfix.

Genom att följa dessa råd och hålla kommunikationslinjerna öppna med din veterinär, kan du hjälpa din valp att återhämta sig snabbt och återgå till sin vanliga glada och lekfulla själv!

DK_Symbol_RGB_small

Kontakta oss

Telefon: 090-224 00
E-post: reception@dku.se
Adress: Verkstadgatan 13A
904 32 Umeå