Tips och råd - Huggormsbett
Vårkänslorna bubblar upp, naturen vaknar till liv och dagarna blir längre. Men med våren och sommaren kommer också en ökad risk för olyckliga möten med huggormar. Som husdjursägare är det viktigt att vara extra vaksam och informerad under denna period.
Huggormar, de enda giftormar vi har i Sverige, kan utgöra en fara för våra fyrfotade vänner. Hundar och katter kan bli nyfikna på dessa ormar, vilket ibland kan leda till olyckliga incidenter. Som ägare bör du vara medveten om hur ditt djur kan reagera på ett ormbett, och vad du ska göra om detta skulle inträffa.
Hundar och Ormbett
Hundar kan reagera olika på huggormsbett beroende på var de blir bitna och deras individuella känslighet. Ofta blir de bitna på nos eller tass. Tecken på att din hund kan ha blivit biten inkluderar svullnad, smärta, oro, förvirring, och ibland kollaps eller chock. Huggormsbett ska tas på största allvar och kräver alltid en snabb behandling hos veterinär.
Katter och Ormbett
Även katter kan bli bitna av huggormar, vanligtvis på tassen. Tecken kan inkludera svullnad, halta, slöhet, ökad salivering och ibland andningssvårigheter. Det är dock värt att notera att katter ofta hanterar ormbett bättre än hundar, men det är fortfarande en allvarlig situation som kräver kontakt med veterinär.
Vad ska du göra?
Om du misstänker att ditt djur har blivit bitet av en huggorm, är det viktigt att du agerar snabbt. Försök att hålla ditt djur lugnt och undvik att röra vid det bitna området. Ta inte med dig ormen till veterinären – det är inte nödvändigt och kan vara farligt för dig själv.
Kontakta oss omedelbart för akut hjälp. Vi finns tillgängliga dygnet runt på helger och helgdagar för att hjälpa dig och ditt husdjur. Vår personal är välutbildad i att hantera dessa situationer och kommer att göra allt för att säkerställa att ditt djur får bästa möjliga vård.
Kanske är det en liten tröst, men tänk på att de allra flesta hundar och katter som behandlas för huggormsbett återhämtar sig helt, speciellt om de får vård snabbt. Med vetskapen om dessa risker, och med oss på din sida, kan du och ditt husdjur njuta av den vackra våren tryggt och säkert.
Kontakta oss
Telefon: | 090-224 00 |
E-post: | reception@dku.se |
Adress: | Verkstadgatan 13A 904 32 Umeå |