Tips och råd - Värmeslag

Med sommarens ankomst och temperaturerna som stiger är det viktigt att vara medveten om farorna med värneslag.

Husdjur svettas inte som människor. De har begränsade sätt att svalka sig, vilket gör dem sårbara för överhettning. Detta gäller speciellt hundar som är särskilt sårbara för värmerelaterade skador och kan ha svårt att hålla sig svala vid höga temperaturer och fuktiga förhållanden. De kan inte reglera sin kroppstemperatur då de bara har svettkörtlar i tassarna. Hos dem regleras istället temperaturen via slemhinnor i nos, munhåla och tunga. De flåsar för att kyla ner sig. Om det är för varmt så fungerar inte flåsandet för att sänka kroppstemperaturen. De blir överhettade och förlorar mycket vätska och blir uttorkade.

Hundar sluta inte leka och springa bara för att det är varmt, så du som ägare måste förhindra att de överhettas. De ska inte promeneras eller motioneras mitt på dagen eller lämnas i en bil eller ett uterum. Inte ens när det är molnigt eller bara för en liten stund, eftersom ”inte länge” kan visa sig vara förenat med livsfara. Se bilden nedan för att se exempel på hur varmt det blir i din bil några minuter efter att du har lämnat den vid olika temperaturer och tidpunkter (beroende på hur högt solen står på himlen)

Vad är värmeslag?

Värmeslag inträffar när ett djurs kroppstemperatur stiger till farliga nivåer. Detta kan hända snabbt, i till exempel en varm bil, eller över en längre tid på en solig och varm dag. För vissa hundar kan en mycket kort promenad mitt på dagen, eller några minuters inlåsning i en varm bil innebära livsfara.

Om du har en katt kan det vara bra att veta att katter ofta självmant letar upp en svalare plats när de blir för varma. Men för en innekatt kan det ibland vara svårt att hitta svalka. Därför är det viktigt att du möjliggör för katten att hitta en sval plats i ditt hem och att den har tillgång till kallt vatten.

Tidiga tecken på värmeslag hos både hundar och katter är kraftig flämtning, salivavsöndring, rastlöshet, starkt rött eller mycket blekt tandkött och bristande koordination.

Vad ska du göra?
Om du misstänker att ditt djur har fått värmeslag, är det viktigt att du agerar snabbt.
  • Försök att svalka ner ditt djur genom att flytta det till en sval plats.
  • Applicera kallt (inte iskallt) vatten på pälsen genom till exempel svala blöta handdukar eller ett bad / dusch.
  • Håll djuret stilla
  • Ge färskt vatten att dricka
  • Ring oss omedelbart för råd och stöd Även om du själv har lyckats få ned temperaturen på ditt djur, och det verkar må bra ska du alltid kontakta veterinär omgående. Ditt djur kan vara uttorkat och värmeslag kan orsaka skador på inre organ. Hjärna, hjärta, tarmar lever och njurar. Vi finns tillgängliga dygnet runt på helger och helgdagar för att hjälpa till i nödsituationer.
DK_Symbol_RGB_small

Kontakta oss

Telefon: 090-224 00
E-post: reception@dku.se
Adress: Verkstadgatan 13A
904 32 Umeå