Övriga tjänster

Operation

På vår operationsavdelning görs allt från dränering av bitsår och kastrationer till mer komplicerade mjukdelsoperationer och bukingrepp, såväl planerade som akuta.
Vi har välutbildade djursjuksköterskor med lång erfarenhet som tar hand om ditt djur inne på operationsavdelningen och de är väl övervakade under hela deras vistelse hos oss. 
Vi har endast dagverksamhet, och hos oss får djuret åka hem samma dag, när den är vaken och pigg och vi ser att allt ser bra ut.

Inför operationer vill vi att ditt djur ska vara fastande från kl 22 dagen innan men han/hon får dricka vatten som vanligt.
Vid planerade operationer ska du helst bada din hund i clorhexidinschampo dagen innan operation, detta för att minska risken för infektion. Vi har Clorexydermschampo som bla finns i vår butik.
Glöm inte att rasta din hund ordentligt på morgonen!

Efter operationen får djuret vakna i lugn och ro och kulle det visa sig att ditt djur är oroligt ringer vi upp dig för att se om du kan komma och hämta lite tidigare, eller sitta med djuret tills det är redo att åka hem. 
När du hämtar djuret får du hemgångsråd med dig hem.

Ögonlysning

4 gånger per år kommer Björn Ekesten till vår klinik. Björn är leg vet professor och dipl. ECVO, Han är svensk och europeisk specialist i ögonsjukdomar hos alla djurslag. Ni ringer oss för att anmäla intresse.
Ögonlysning gör man för att klargöra om djuret visar symptom på vissa typer av ärftliga ögonsjukdomar. Tyvärr saknas behandling för många av dessa sjukdomar, men man kan minska förekomsten av dem genom avelsurval. Det är därför viktigt både för den enskilde djurägaren och för uppfödaren att kontrollera om djuret visar symtom på ärftlig ögonsjukdom om djuret ska användas i avel. SKK har även utfärdat särskilda bestämmelser för vissa raser om att de ska ögonlysas innan de får användas i avel.

När ska man ögonlysa?

Det förekommer skillnader i sjukdomsfrekvens och debutålder mellan olika raser och olika individer. Vad som gäller för just din ras kan du läsa om på Svenska Kennelklubbens (SKK) hemsida.
Hundar och katter som ska ögonlysas måste vara ID-märkta (öronmärkt eller chipmärkt). Du skall ha med dig stamtavlan när du kommer till oss så att vi kan kontrollera märkningen. Du får fylla i djurets identitet och ditt namn och din adress på ett intyg och med din namnunderskrift godkänna att undersökningsresultatet skickas till SKK. Om du har tidigare ögonlysningsresultat är det bra om du tar med dig dem.

Hunden eller katten får ögondroppar 30-40 minuter före ögonlysningen. Dropparna vidgar pupillerna så att ögats inre delar kan ses. Det är viktigt att du kommer i god tid före undersökningen så att dropparna hinner verka. Effekten av dropparna sitter i några timmar; då kan djuret kisa i starkt ljus, men det är ofarligt.

När ögondropparna gett effekt utförs undersökningen i ett rum som är mörklagt. Undersökningen är smärtfri och görs bäst utan lugnande medel. Man använder ett indirekt oftalmoskop (optiskt instrument) för inspektion av näthinnan och synnerven och en spaltlampa för kontroll av ögats främre delar; linsen, hornhinnan och ögonlocken. Andra instrument som kan användas är direkt oftalmoskop, kammarvinkellins (gonioskopilins) och tryckmätare.
Ibland är det svårt att ställa en diagnos vid undersökningen. Då behövs en ny undersökning efter några månader till ett år.
När undersökningen är klar fyller vi i intyget och anger om djuret är fritt från sjukdom eller inte, samt anger om förändringar som påvisats kan bedömas som ärftliga eller inte. Du får en kopia av intyget, veterinären behåller en kopia och originalet skickas in till SKK.