Mer om pass och intyg
Vi hjälper dig med veterinärintyg av olika slag, till exempel besiktningsintyg, hälsointyg, livintyg, vaccinationsintyg och hjärtintyg.
Det som näst intill alltid krävs vid utlandsresa med sällskapsdjur är rabiesvaccinationer, chipmärkning och ett pass och även detta kan du boka tid för att ordna hos oss.
Lördagar och Söndagar har vi extra öppet mellan 10-12, speciellt för just intyg, besiktningar och vaccineringar/avmaskningar. Ring 090-22400 för att boka tid.
Pass
Du behöver ett eget pass till ditt sällskapsdjur och för att få det måste hunden vara ID-märkt . En veterinär utfärdar passet och undertecknar de vaccinationer, avmaskningar och hälsokontroller som krävs för respektive land. Passet tar du med dig på alla resor med ditt djur och ett pass räcker hela livet ut på djuret.
Resa med ditt djur
Ett pass behövs för hund och katt inför resa i Europa, och även vaccinering mot rabies krävs i de flesta fall .Eftersom Sverige har konstaterad förekomst av dvärgbandmask gäller också tvång på avmaskning inför resa till många andra länder.
Vi hjälper dig med rätt preparat och nödvändig dokumentering i passet (Ditt djur måste vara med vid besöket) men det är ditt ansvar att ta reda på vad som krävs för att komma in i landet du ska resa till, samt ta reda på vad som krävs för att återinföra ditt djur till Sverige.
ID-märkning är dessutom en förutsättning för att skaffa EU-pass till ditt djur.
Läs mer om vad som behövs inför resan på Jordbruksverkets hemsida
Information om lagar och regler kring ut- och införsel hittar du på Jordbruksverkets hemsida, för Hundar och Katter
Livintyg
Vissa djur, t ex hundar, raskatter har ibland en livförsäkring. Om djuret ska avlivas på grund av sjukdom måste en veterinär först undersöka det för att kunna skriva ett så kallat livintyg som du sedan kan skicka till försäkringsbolaget. Tänk därför på att säga till om detta innan ditt djur ges lugnande medicinering, eftersom detta annars försvårar undersökningen.
Hjärtintyg
Vissa raser ingår i ett hälsoprogram där hundar som ska gå i avel måste genomgå en undersökning för hjärtstatus. För att utfärda ett sådant intyg krävs att veterinären är godkänd specialist i hundens och kattens sjukdomar.
Några gånger per år kommer en hjärtspecialist till kliniken. Håll utkik om tider för det här på hemsidan samt på våran Facebook