Mer om livets slut

I varje djurägares liv kommer den dagen då det är dags att ta beslutet att låta sin hund eller katt somna in. Vi vill erbjuda ett värdigt och fint avsked där ni får tid att ta farväl.
Det går många turer med funderingar och beslutsångest innan man ringer veterinären och bokar tid och det kan vara skönt att veta vad man har framför sig, så att man är lite förberedd innan man åker. Vi hoppas att denna text kan ge ett visst lugn inför dagen då det är dags att ta farväl.
Vi samarbetar med det lokala kremeringsföretaget Concremo dit alla djur som lämnas hos oss skickas för kremering. Du kan som ägare välja separat kremering om du vill ha askan tillbaka annars sprids askan I de vackra skogarna i Sävar.

När det är dags att ta farväl

Att ta farväl

Det kan vara svårt att fatta beslutet att låta sitt djur somna in och i en del fall behöver man släppa taget för att låta djuret slippa ifrån onödigt lidande. Om du känner dig tveksam på hur du ska kunna ta ett beslut får du gärna komma till oss med ditt djur så hjälper vi dig att undersöka dess hälsa och ger dig vår professionella bedömning. Många gånger visar inte djuret hur det egentligen mår, katter kan till exempel effektivt maskera smärta och upplevs av ägaren bara ha blivit lugnare.
Många tar beslutet om att säga farväl till sitt husdjur när man märker att livsglädjen börjar sina men det är dock inte någon sjukdom i sig att bli gammal, och djur får också bli mer trötta, stela, se och höra sämre på äldre dar. Många blir till och med senila och kan börja bete sig annorlunda. Så länge ditt husdjur verkar vara glad, äter och dricker normalt, kan utföra sina behov och inte har ont är det inget hinder att bli gammal.
När du börjar märka att ditt husdjur inte har någon livsglädje kvar, har ont och börjar få svårt att äta, dricka och utföra sina behov kan det vara dags att rådfråga med sin veterinär hur man ska gå vidare.

Vad händer vid det sista besöket?

Att hjälpa djurägare att ta farväl av sin älskade familjemedlem är tyvärr en del av en veterinärs vardag och det finns inga dumma frågor eller funderingar som man behöver vara orolig över att fråga. Vi är vana vid ledsna djurägare och vet hur svår den här dagen är. Vi kan inte ta beslutet åt er men vi kan hjälpa er att fatta rätt beslut baserat på hur djuret mår.

När ni kommer till veterinärkliniken får ni oftast gå rakt in på ett rum som är förberett för er. Vi är måna om att ni får komma in direkt istället för att sitta i väntrummet och vänta. Det brukar finnas filtar, tända ljus, lite dämpad belysning och det är viktigt med lugn och ro för att både ni som djurägare och ert djur inte ska känna er stressade. Veterinären eller en sköterska brukar gå in och beskriva vad som ska hända och sedan får djuret oftast en lugnande spruta. De allra flesta får sprutan i nackskinnet, det brukar inte göra ont och de allra flesta djur reagerar inte på detta. Medan den verkar sitter du, om du vill, med ditt djur och tar ett sista farväl.
Det tar ca 5-10 minuter innan det lugnande medlet verkar, men det kan också ta längre tid beroende på hur stressat ditt djur är innan och bland kan man även behöva ge en extra dos.
När ditt djur har lagt sig ner och sover tungt sätter man en kanyl i frambenet. Om ditt djur är väldigt gammalt, sjuk sedan tidigare eller har fått lugnande medicin kan det ibland vara svårt att hitta ett lämpligt kärl och detta kan därför medföra att man får sticka flera gånger. Det kan kännas jobbigt för dig som djurägare men som tur är känner ditt djur ingenting av detta på grund av den lugnande sprutan som även innehåller smärtstillande medicin.
Den sista vätskan som man ger är en slags överdos av sömnmedel. Det gör inte ont eller känns obehagligt utan ditt djur går smärtfritt in i en djup koma innan hjärtat slutar att slå.
Det kan vara bra att vara lite förberedd på, att när hjärtat slutar slå sker en hel del reaktioner i kroppen vilket kan leda till att djuret drar en djup suck, börjar rycka i benen eller kissar på sig. Detta är helt normalt men kan kännas otäckt.

När djuret har slutat att andas lyssnar veterinären på djurets hjärta och förklarar djuret avlidet om man inte längre hör några hjärtslag. Du får gärna stanna kvar i rummet tillsammans med ditt djur en stund.
De flesta djurägare väljer att vara med när sitt djur får somna in och om barn är med tar de ofta avlivningen lugnt och naturligt, det kan vara ett sätt för barnet att lättare förstå vad som händer.
Det är alltid svårt att säga farväl och man önskar givetvis att våra husdjur skulle leva lika länge som oss själva. Tänk på att meddela kliniken dit du ska om du har några särskilda önskemål, det mesta brukar gå att ordna och det är viktigt att du och din familjemedlem får en sista fin stund ihop.

Vad händer med kroppen efteråt?

När du kommer till oss får du skriva under en anhållan om att ditt djur ska avlivas och du behöver legitimera dig och även djurets ID-nummer kontrolleras. (Om du som djurägare inte kan närvara vid avlivningstillfället är det viktigt att en fullmakt från dig lämnas med den som kommer in med djuret.) 

Du kan välja att ta ditt djur med dig hem efteråt eller att få det kremerat. Om du väljer att få djuret kremerat förvarar vi kroppen i en frys innan vidare transport för kremering.
Vid allmän kremering tar kliniken hand om kroppen och ser till att den bränns men du kan också välja separat kremering som innebär att kroppen hanteras separat hela vägen. Askan samlas i en urna som du sedan får tillbaka efter ett par veckor. I Sverige finns flera speciella kyrkogårdar och minneslundar för sällskapsdjur, där askan kan begravas och en del djurägare vill hellre ta med kroppen hem och begrava den själv.
Alla väljer olika och ingenting är rätt eller fel, så tänk på vad du själv vill.

Vad som är tillåtet gällande begravning av djur varierar mellan olika län och kommuner för vissa kommuner tillåter att man begraver husdjur, både inom och utanför tättbebyggt område och  andra kommuner är det helt förbjudet att gräva ner djurkroppar. Vill du begrava ditt djur hemma måste du själv kolla vad som gäller i just din kommun.

Livintyg

För djur som är livförsäkrade skriver veterinären ut ett så kallat livintyg som skickas till ditt försäkringsbolag för vidare reglering. Är du osäker på om försäkringen kommer att gälla, gör alltid klart med försäkringsbolaget i förväg, så undviks tråkiga diskussioner i efterhand.
Ett livintyg kräver en undersökning av veterinären och det måste meddelas innan avlivningen, det går inte att ändra på i efterhand. 
Har djuret av någon anledning avlidit när den kommer till oss så meddela vid lämning att du vill ha ett livintyg utfärdat.en