Mer om ID-märkning

Att Id-märka är en snabb, billig och enkel sak och alla hundar som bor i Sverige måste vara ID-märkta enligt lag och from 1/1-2023 gäller det även alla katter.

Lördagar och Söndagar har vi extra öppet mellan 10-12, speciellt för just id-märkning, intyg, besiktningar, vaccineringar och avmaskning.
Ring 090-22400 för att boka tid!

Mer om ID-märkning

Varför ID-märka?

Ena ögonblicket är de här. Nästa är de borta.
Identifiering och spårbarhet är viktigt i ansvarsfull djurhållning. Det ger husdjuret en permanent identifiering och ökar markant sannolikheten för att det hittas om det skulle försvinna. Varje år återförenas tusentals husdjur med sina ägare för att de varit ID-märka, ett tillvägagångssätt för att identifiera ett liv- eller husdjur som kan springa bort.

Hundar ska märkas och registreras!

Alla hundar som bor i Sverige ska märkas med ett unikt id-nummer och registreras i Jordbruksverkets centrala hundregister. I registret ska det finnas uppgifter om varje hund och om dess ägare.
Det kostar 50 kronor att registrera din hund i e-tjänsten Hundregistret. Om du registrerar hunden genom att skicka in en blankett får du betala 100 kronor, att anmäla ägarbyte är gratis.

  • Du är skyldig att märka och registrera din hund innan den är fyra månader.
  • Om du köper en hund som är äldre än tre månader ska du märka och registrera den inom fyra veckor.
  • Om du köper en hund som redan är märkt och registrerad ska du anmäla att den fått ny ägare.
  • Du ska också anmäla till registret om hunden dör, om du byter namn på hunden, om du flyttar eller om förhållandena ändras på annat sätt.
DjurID.se är Svenska Kennelklubbens stora ägarregister, som rymmer över en miljon hundar och katter. 
Om du har hittat en bortsprungen hund eller katt kan du själv med hjälp av deras  onlinetjänst DjurID.se dygnet runt finna kontaktuppgifter till djurets ägare. DjurID.se har dessutom ett samarbete med Europetnet en tjänst som används i hela Europa. Det ger en extra trygghet vid resor utomlands om din egen hund eller katt skulle springa bort.
Det är gratis att registrera ditt djur på DjurID.se
 

Så märker du hunden

Det finns två märkningsmetoder: Tatuering och mikrochip
En veterinär får märka hunden antingen med mikrochip eller tatuering men även en ID-märkare med en godkänd utbildning får märka hunden med mikrochip. Ska du ut och resa med din hund ska den märkas med mikrochip (ett krav för att skaffa pass). Om du är osäker vilken metod som passar din hund kan du fråga oss.
En seriös uppfödare har redan ID-märkt din hund vid leverans oavsett om det är en renrasig hund eller en blandras. Det du behöver göra är att registrera den på dig.

Microchip

Microchipet injiceras under huden på hunden, normalt mellan skulderbladen. Ingreppet känns inte mer än en vanlig vaccination och är inte skadligt. Alla chip har ett unikt id-nummer inprogrammerat och det är det numret som registreras i ägarregistret. För att registreringen och avläsning i Sverige ska fungera problemfritt ska endast chip som följer ISO-standard 11784 eller 11785 användas. I Sverige används bara dessa godkända chip, men tänk på att importerade hundar kan vara märkta med annan standard och det finns risk att man inte kan identifiera hunden i Sverige.  
För att kunna se id-numret på ett microchipmärkt djur, krävs en särskild avläsare och de finns hos polisen, hos veterinärer, djurhem samt på de flesta brukshundklubbar och SKK länsklubbar. 

Tatuering

Tatuering/tångmärkning används fortfarande i Sverige, men det minskar i antal. Tatueringen/tångmärkningen görs i vänster öra eller, mera ovanligt, i ljumsken. Tatuering får endast utföras av veterinär eftersom hunden måste få lugnande medel för att id-märkning med tatuering/tångmärkning ska tillåtas.

Vilken metod är bäst?

Vilken metod du ska välja när du id-märker ditt djur beror på flera faktorer. De båda märkningstyperna har såväl för- som nackdelar.
Det är lätt att se att en tatuerad/tångmärkt hund är id-märkt, men med tiden kan märkningen blekna och bli svår att se och kanske omöjlig att tyda. Vistas du ofta med din hund i glesbyggd måste du tänka på att det kan vara långt till närmsta chipavläsare, i sådana områden är en tatuering ofta att föredra.
Ett chipnummer är lätt att läsa av och när det väl sitter på plats under huden är det ytterst sällsynt att det slutar att fungera. Däremot kan andra inte se på din hund att den är chipmärkt och utan avläsare kan man inte heller läsa av id-numret. Ska du resa utomlands måste din hund vara chipmärkt. 

Vilken metod du ska välja beror alltså på många faktorer. Prata gärna med din veterinär eller id-märkare om vad som är lämpligt för just dig och ditt djur. Har du en hund har uppfödaren förmodligen redan gjort valet åt dig och du kan förstås alltid komplettera med en chipmärkning om ditt djur är tatuerat eller vice versa.
Med både tatuering och chipnummer ska det mycket till för att din hund inte ska kunna identifieras men kom ihåg att uppdatera registret med det nya id-numret om du väljer att komplettera med ett chip eller tatuering och se till att aktuella ägaruppgifter finns i registret.

Hos Jordbruksverket  ”Alla hundar ska märkas och registreras” ser du hur du gör när du märker och registrerar din hund.

Så används hundregistret

Lagen om att alla hundar ska märkas och dataregistreras har kommit till på grund av problem med aggressiva och farliga hundar. Det ska vara lätt att se var en lösspringande hund, skadad hund eller en hund som uppträder illa hör hemma.
Enligt lagen ska polisen, länsstyrelserna och tullverket komma åt uppgifterna i registret.

ID-märka katter

Från och med januari 2023 är det även lag på att  katter ska vara ID- märkta och mer om det kan du läsa på JordbruksverketLagens syfte är att värna om katten och höja dess status som husdjur och för att kunna registrera din katt så måste katten först vara id-märkt. En id-märkning görs via chip eller tatuering hos veterinär eller med chip hos annan godkänd id-märkare.
Det finns även kattregister hos Sveriges Kattklubbars Riksförbund (SVERAK) och hos Svenska Kennelklubben (SKK).

Så märker du katten

Id-märkning kan göras genom en tatuering i örat eller genom ett chip under huden.

En veterinär får märka katten antingen med mikrochip eller tatuering men även en ID-märkare med en godkänd utbildning får märka katten med mikrochip. Ska du ut och resa med din katt ska den märkas med mikrochip (ett krav för att skaffa pass). Om du är osäker vilken metod som passar din katt kan du fråga oss.

Chipmärkning

Chipmärkning blir allt vanligare. Ett mikrochip förs in under huden i kattens nacke. Katten behöver inte sövas och det känns inte mer än en vanlig vaccination. Chipet varken syns eller känns utifrån och för att läsa av id-numret krävs en speciell chipläsare. Sådana finns t ex hos veterinärmottagningar, hos polisen och på katthem. Mikrochip är en mycket pålitlig form av märkning och det är ytterst sällan ett chip slutar fungera.
Det finns även andra fördelar med chipmärkning. Numera finns kattluckor som läser av kattens chip och på det sättet kan man undvika att få in andras katter i sitt hem. Det finns även matskålar som bara tillåter katten med rätt chip att komma åt maten. 

Tatuering

Tatueringen sitter i ena örat och utförs av veterinär när katten är sövd, vanligen i samband med att man låter kastrera katten. Tatueringen kan bli svårtydd med tiden och kan vara extra svår att se på katter med mörk päls men det finns knep som underlättar. För att söka i registren räcker det att man kan tyda några siffror och bokstäver.

Registrering

En id-märkning utan registrering är inte till mycket hjälp ifall katten kommer bort. I och med att katten blir tatuerad eller chipmärkt blir den inte  automatiskt registrerad och det är upp till dig som djurägare att se till att den blir registrerad efter en ID-märkning!
 
Det finns två stora register för katter i Sverige förutom Jordbruksverket och det är SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) och Djur-ID (SKK/Svenska kennelklubbens ägarregister.) SKK tar ut en avgift medan det är gratis att registrera sin katt hos SVERAK. Vi rekommenderar att du anmäler katten till båda registren förutom Jordbruksverket.
Kom också ihåg att uppdatera adressuppgifterna om du flyttar eller säljer/överlåter katten till någon annan, om du flyttar eller om katten dör.
 

Du kommer att få mer information om hur du ska göra för att registrera din katt senare under året. Jordbruksverkets sida kommer att uppdateras efterhand.
Skyldigheten att märka och registrera sin katt gäller inte katter som är födda före den 1 januari 2008.