Inför besöket

Lägg till din rubriktext här

  •  Glöm inte…
  • Vaccinationskort
  • Pass om det finns något
  • Stamtavla
  • Försäkringsbolag och försäkringsnummer
  • Lista på eventuelle mediciner ditt djur får
  •  
  • Skriv gärna ner ditt djurs sjukdomshistoria, symtom och hur lång tid besvären pågått. Är djuret remitterat från annan veterinär är det bra om journalkopian tas med eller i förväg skickas till veterinären. Det kan också vara en god idé att dokumentera/filma symtom som inte är ihållande och därför inte visas konstant.
  • Dessa saker som alltid är bra att ha med sig och tänka på när man kommer till oss.
  •  

Smittsamma sjukdomar?

Om du har en hund eller katt med misstänkt smitta tex hosta, kräkning, diarre eller klåda ser vi gärna att du kommer in och anmäler dig med djuret kvar i bilen så vi kan släppa in er direkt på ett rum för att undvika eventuell smittspridning. 

Akuttider

Vår klinik är en av de få i Umeå som bedriver akutverksamhet. Därför ber vi dig med bokad tid om överseende med eventuella förseningar som kan uppstå.
Har du ett akut sjukt djur och fått en akuttid hos oss? Planera dagen – väntan kan bli lång..
Om ditt djurs tillstånd inte är livshotande när du kommer så kan du i regel förvänta dig långa väntetider. Se därför till att ta med dig något att äta, något att sysselsätta dig med och gör en plan för dina i övrigt planerade aktiviteter, till exempel dagishämtning eller transport till fotbollsträning och liknande.    

 Var ute i god tid

 

Tänk på att det är ditt ansvar att vara ute i god tid när du vill boka uppföljande besök eller har behov av receptförnyelse. Ofta är dagarna hektiska och de bokningsbara tiderna fullbokade 1-2 veckor i förtid och recept skrivs i mån av tid utöver ordinarie arbetsuppgifter. Räkna med en veckas handläggande av recept.

Försäkring

En olycka händer lätt och kan få oväntade konsekvenser även gällande oförutsedda utgifter. Då kan det vara tryggt att ha en försäkring. Olika försäkringar har dock olika villkor och ersättningsbelopp, det är viktigt att du känner till vilka villkor som gäller i din försäkring. Dessa framgår av ditt försäkringsbrev. Observera att djursjukhus och djurkliniker inte har kännedom om din försäkring, då det är ett avtal mellan dig och försäkringsbolaget. Vi direktreglerar gärna kostnaden när den överstiger 4000kr och då tillkommer en administrativ avgift på 150kr men då måste vi av dig få korrekta försäkringsuppgifter.
 
Du som djurägare kontaktar själv försäkringsbolaget för att ta reda på om behandlingen omfattas av försäkringen eller om hundens eller kattens försäkring har någon reservation sedan tidigare, vilket kan betyda att vissa behandlingar inte ersätts. Tänk på att det maximala ersättningsbeloppet i en försäkring kan sjunka med stigande ålder hos djuret. Det är alltså inte säkert att du har samma ersättning för din hund eller kattsom då den var ung.
 

Betalning/Direktreglering

Betalning sker direkt i samband med varje besök. Om direktreglering önskas kan vi hjälpa till med det under försäkringsbolagens öppettider. En administrativ avgift på 150 kr tar vi i samband med direktreglering som vi kan göra när fakturan överstiger 4000kr.
 
Om du inte önskar direktreglering eller om besöket sker utanför försäkringsbolagets öppettider så kan du själv skicka in kvittot till försäkringsbolaget för skadereglering i efterhand. Skaderegleringstiden hos de olika försäkringsbolagen varierar. För frågor om skadereglering, ta kontakt med ditt försäkringsbolag.
 

Betala i din egen takt via Resurs Bank.

När kostnaden är oväntad eller försäkringen kanske inte täcker allt är det bra att kunna dela upp sin betalning. Med delbetalning via Resurs Bank gör det möjligt för dig att själv bestämma en betalningstakt som passar dig. 
Vi hjälper dig med ansökan i samband med ditt besök. Läs mer om betalning via Resurs Bank här.
 

Agriakortet

Agria, ett av de större djurförsäkringsbolagen, erbjuder delbetalning via sitt Agriakort. Kortet ger också innehavaren rätt till utvalda rabatter. Erbjudandet gäller även för kunder som inte har sina hundar försäkrade i Agria.

Genom Agriakortet kan en rad olika betalningslösningar väljas utifrån vad som passar situationen bäst. Betalningen kan exempelvis skjutas upp eller delbetalas upp till 12 månader. Agriakunder får lägre självrisk om djursjukvården betalas med Agriakortet.
 Kontakta Agria för att ta del av villkoren eller ansök om ett Agriakort här

 

Uteblivet besök

En bokad tid vill vi att Du är rädd om!

Det är dessvärre oerhört kostsamt med uteblivna, ej avbokade besök, så för att slippa höja patientavgifterna ber vi er observera följande:

  • Avbokning skall ske senast kl 19 dagen innan besöket.
  • Icke avbokade /för sent avbokade besök debiteras med fullt pris.
  • Undantag görs vid uppvisande av veterinär- respektive läkarintyg!
  • Avbokning sker via telefon 090-22400

Observera att avbokning INTE med säkerhet kan göras via sms/mail!
Orsaken är att det inte går att säkerställa att meddelandet läses i tid för att avbokning skall ske i tid.
Återkoppling måste ha skett innan kl 19 om avbokningen skall vara giltig.

Om tiderna ej avbokas innebär det att er bokning ligger kvar i systemet och ingen annan kan boka/utnyttja tiden.
Det är många som vill komma och många har fått boka en tid längre fram på grund av att det är fullbokat. Genom att uppehålla en tid i tidboken förhindras möjligheten för dessa patienter att komma in tidigar

Inför operation

  •  Inför narkos ska djuret vara fastande 6 timmar före besöket. Tillgång till vatten ska finnas hela tiden.
  • Hundvalpar under 4 månader och vuxna individer under 2 kg bör inte fasta längre än 2 timmar före besöket.
  • Kattungar under 4 månader bör inte fasta längre än 2 timmar före besöket
  • Diande djur och djur som väger mindre än 2 kg bör inte fastas alls
  • För att minska risken för infektioner efter operationen ska hunden vara nybadad inför operation. Det kan med fördel göras kvällen innan. Använd ett bakteriedödande schampo typ Klorhexidin som du kan köpa i vår butik (engångsförpackning ) eller på apoteket. Massera in schampot ordentligt, låt verka 5-10 min och skölj därefter noga.
  • Om hunden står på någon medicinering bör du rådfråga om särskilda instruktioner inför sövning och operation. Informera alltid om pågående medicinering vid inskrivning
  • Observera att vissa sjukdomstillstånd och ingrepp kan kräva specifika förberedelser, i sådana fall får du separat information kring detta.
  • Om hunden eller katten äter specialkost bör du informera oss om det vid inskrivning och ta med en liten portion så att vi kan erbjuda detta efter uppvaket.
  • Det är viktigt att hunden är ordentligt rastad samma dag som operationen skall genomföras.
  • Katter ska hållas inomhus natten före operation, så att ni kan vara säkra på att de inte har varit ute på jakt över natten eller inte kommer in alls när det är dags att åka.
Vi vill gärna ha så god säkerhet som möjligt för ditt djur, och rekommenderar därför att det utförs en blodanalys före narkos. Före kirurgiska ingrepp undersöks alltid djurets hälsotillstånd grundligt för att kunna identifiera eventuella förhållanden som kan orsaka problem för ditt djur. Eftersom det alltid finns en risk att man vid en fysisk undersökning inte upptäcker alla hälsoproblem, rekommenderar vi starkt att en blodanalysprofil görs innan narkosen.
 
De tester vi rekommenderar är desamma som din egen läkare skulle utföra på dig om du skulle genomgå en narkos, och de är lika viktiga! Det är viktigt att komma ihåg att en blodanalysprofil inte fullständigt utesluter komplikationer. Den reducerar dock risken för att komplikationer skall tillstöta vid narkos, samtidigt som den möjliggör upptäckten av problem som annars skulle kunna kräva ytterligare behandling.
Ditt djur kan åka hem på eftermiddagen samma dag som operationen sker. Tid för hemgång bestäms antingen redan när du lämnar ditt djur till oss eller på telefon via sms efter att ingreppet är klart. Du får information om ditt djurs eftervård hemma, i samband med att du hämtar djuret.
 

Efter operationen

  •  Efter operationen får djuren vakna upp i en lugn och stressfri miljö. Vi är måna om att djuren inte ska känna obehag efteråt och är därför noga med att de får den smärtlindring de behöver. Djuret stannar djuren hos oss över dagen och kan följa med hem redan samma dag. 
  • Efter narkos är de flesta hundar och katter lätt omtöcknade och ostadiga på benen. Det kan sitta i upp till ett dygn. Låt ditt djur vila ut efter operationen på en varm och lugn plats.Ge inte mat och vatten förrän djuret är ordentligt stadig på benen – annars finns risk att maten kan hamna i “fel strupe”. Ge gärna en liten portion vid första utfodringstillfället.
  • Narkosmedel och dropp ges ofta direkt i blodet via en ven och därför kan ett ben vara rakat. Om ett plåster sitter på benet kan det tas bort någon timme efter hemkomst.
  • Om ditt djur har ett operationssår så ska krage eller body användas så att djuret inte kommer åt det behandlade området. Kontrollera att kragen är tillräckligt stor – djuret ska inte kunna slicka på det behandlade området. Är kragen för liten, så kom in och byt den hos oss.
  • Om ditt djur har ett operationssår – titta på det dagligen och kontrollera att det inte svullnar, börjar vätska sig eller lukta illa. Det kan vara tecken på infektion i såret.
Kontakta oss om:


– om operationssåret svullnar upp, vätskar eller börjar ömma mer
– om din hund/katt blir slö eller får feber
– om din hund/katt inte äter och dricker

Kontrollera gärna djurets temperatur innan ni ringer (normal temp 37,5-39).

 

Om det finns stygn som sitter utanpå huden så tas de normalt sett bort 10-12 dagar efter operationen. Ibland syr vi med stygn som sitter inuti huden och dessa ska inte plockas bort, utan löser upp sig av sig själv med tiden. Ni kommer även vid hemgången få med Er ett så kallat hemgångråd där det även står om det är någonting speciellt man ska tänka på just för er hund eller katt efter ett särskilt ingrepp, så som medicinering till exempel.

 

Om Ni undrar över något så ring oss – ring hellre en gång för mycket än en för lite!