Mer om besiktning
Vi utför besiktning av hund, katt och vanligast är besiktning av valpkullar och kattungar, samt vuxna djur inför försäljning, tecknande av ny försäkring, seniorkoll eller parning. Men vi utför även besiktningar av andra anledningar, som inför utlandsresor.
Lördagar och Söndagar har vi extra öppet mellan 10-12, speciellt för just besiktningar, intyg och vaccinering/avmaskning. Ring 090-22400 för att boka tid.
Att besikta ditt djur
Besiktning av husdjur görs av flera orsaker. Med hjälp av en besiktning, det vill säga en detaljerad klinisk undersökning av din katt eller hund så kan man upptäcka tidiga tecken på sjukdom eller missbildning. På så vis kan problemen behandlas i tid alternativt kontrolleras effektivt.
Vid en klinisk undersökning kontrollerar veterinären bland annat ögon, öron, lymfknutor, hud och päls samt rörelseapparaten och i besiktningen ingår även att studera hur djuret rör sig samt att lyssna på hjärta och lungor.
Besiktning rekommenderas vid ägarbyte och försäljning av såväl valpar som vuxna hundar och katter, men även inför parning av hondjur som är äldre än 7 år så rekommenderas besiktning.
Det kan också vara aktuellt att kunna uppvisa besiktningsunderlag i samband med nytecknande av försäkring eller om man vill ändra försäkringsbeloppet och en del försäkringsbolag kräver ett aktuellt besiktningsintyg i samband med att en försäkring ska tecknas.
Kattungar och hundvalpar som är födda i Sverige brukar ibland kunna försäkras utan att en föregående besiktning behövs, men hör med ditt försäkringsbolag om vilka regler de tillämpar för att undvika missförstånd.
Om du däremot ska köpa en hund eller katt från Europa är det viktigt att en veterinär i exportlandet undersöker djuret och säkerställer att det är friskt innan resan. När du har fått hem din nya familjemedlem behöver en veterinär i Sverige besiktiga djuret för att det ska kunna försäkras.
Besiktning valpar och kattungar
Att valpen/kattungen är veterinärbesiktigad före köpet är lite av en kvalitetsstämpel av uppfödaren. Denne vill att du ska veta vad du köper och inte drabbas av obehagliga överraskningar.
Veterinärbesiktningen ska göras inom 7 dagar före leverans, det vill säga före den dag levererar hämtar valpen och veterinären skriver då ett intyg som intygar att valpen är frisk eller har något som avviker.
Vid veterinärbesiktningen bedöms valpens allmäntillstånd och hull och veterinären lyssnar på hjärta och lungor. Kontroll görs på att valpen rör sig normalt och ben, leder, rygg, mage och svans känns igenom och det ska ske utan tecken på smärta eller andra avvikelser. Ögon, öron, klor, kännbara lymfknutor och tänder undersöks och det är mjölktänderna och bettet som utvärderas vid en 12-veckorsbesiktning.
Att handjurens båda testiklar ligger i pungen kontrolleras (testiklarna kan dock vandra ner till pungen mycket senare, först omkring 6 månaders ålder kan definitiv testikelstatus fastställas). Päls och hud undersöks efter tecken på ohyra.
Om veterinären hittar något som avviker från det normala för en sund och friskt djur vid besiktningen noteras det i besiktningsintyget och detta intyg bör alltid finnas med när uppfödaren och den nya ägaren gör upp om köpet.
Inför besiktningen
Inför en valp/kattkullsbesiktning av renrasiga djur kan du som uppfödare förbereda genom att skriva ut färdiga besiktningsintyg på SKKs sidan Köpa hund.se (inloggning krävs) respektive katt på SVERAK
Vid besiktning av blandraskullar är vi tacksamma om ni lämnar in uppgifter om namn, kön och födelsdatum på alla i kullen någon dag innan för att minska väntetiden för er här på plats. Vi är tacksamma om du har möjlighet att förbereda detta innan besöket, då den adminstrativa delen minskar väsentligt och besiktningen går snabbare att genomföra. Det kan ni göra via mejl, skriv ”kullbesiktning” som rubrik. Blanketter hittar du Här
Inför försäljningen krävs också några praktiska förberedelser:
Valparna ska vara besiktigade av veterinär. Besiktningsintyget är bara giltigt i 7 dagar så valpbesiktningen ska ske senast några dagar innan leverans till valpköparen.
Valparna ska vara id-märkta vid försäljningen och vid besiktning passar man också på att vaccinera dem..
Om det är en renrasig hund kan du även välja att registrera valparna i SKK, men oavsett om de är renrasiga eller blandraser å ska de även registreras på Jordbruksverket.
Valparna ska avmaskas innan leveransen och detta hinner man göra ett par gånger innan leverans och det är bra att göra sista avmaskning ett par dagar innan flytt. De nya ägarna ska även avmaska valpen när den kommit till sitt nya hem.
Avmaskningsmedel finns receptfritt på apoteket.